
Web tasarımcıların sıklıkla karşılaştığı UI tasarım nedir? Sorusuna daha geniş bir pencereden bakmaya hazır mısınız? UI tasarım günümüz teknolojisi içerisinde çok büyük bir yere sahiptir. Artık hemen her sitenin tasarım noktasında başvurduğu bilirkişiler bulunmaktadır. Çünkü tasarımlar ne kadar güçlü olursa sitenin ön plana çıkma, hedefine ulaşma olasılığı o kadar yüksektir. Bu anlamda UI tasarım için bir sitenin olmazsa olmazıdır demek doğru olur. UIkelime anlamı olarak “kullanıcı arayüzü” manasına gelmektedir. İngilizce kelimeler olan user interface kelimelerinin baş harflerinden bir araya gelmiştir.
Web tasarım noktasında isminden sıkça bahsedilen ui, sitenin daha fazla ziyaretçi çekebilmesi ve kurumsal kimliğin ön plana çıkması için son derece önemlidir. Bir siteye girdiğiniz anda gördüğünüz her detay o sitenin arayüzüdür, yani UI web tasarımıdır diyebiliriz. Bu arayüzde belli düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Her sitenin aynı düzende olması mümkün değildir. Eğer bir siteden ürün satışı yapacaksanız buna uygun şekilde tasarımlar yapılmaktadır. Örneğin; sepete at, ödeme yap gibi butonlar daha belirgin renklerle görülebilecek alanlara yerleştirilir.
UI tasarım, sitenin amacına göre şekillenebilir. Bu noktada iyileştirmeler, güncellemeler, geliştirmeler yapılmalıdır. Bu anlamda deneyimli kişiler ziyaretçilerin neyi aradığını daha iyi bilir ve buna uygun hareket eder. Kullanıcı deneyimi dediğimiz kolay kullanım bu noktada devreye girer. Kullanıcıların sitenizde kolayca dolaşmasını ve aradıklarına hemen ulaşmalarını istiyorsanız buna uygun bir tasarıma ihtiyacınız olacaktır. Bu düzen UI tasarım ile sağlanabilir. Gördüğünüz tasarım aynı zamanda siteyi rahat kullanıp kullanamayacağınızın da habercisi olacaktır. Bu noktada UI tasarım aynı zamanda kullanıcı deneyimini de içerisinde barındırmaktadır.
UI Tasarımda Nelere Dikkat Edilmelidir?
UI tasarım yapılmadan önce site sahibinin hedefi ve istekleri bilinmelidir. Bu doğrultuda renk, şema, içerik belirlenir ve bir taslak oluşturulur. Bu taslak site sahibine sunulur ve beyin fırtınası yapılır. Fikir alışverişleri sayesinde site amacına daha kısa sürede ulaşabilir. Bu noktada site sahibinin neyi hedeflediği çok iyi bilinmeli ve buna göre öngörülerde bulunulmalıdır. Site tasarımcısı kendisini kullanıcı yerine koymalı ve bu düşünceyle hareket etmelidir. Bu sayede kullanıcının neyi talep ettiği daha iyi bir şekilde anlaşılacaktır. UI tasarımcılar kullanıcıları çok iyi analiz etmeli ve çok iyi değerlendirmelidir.
UI tasarımda kullanıcı analizi yaparken kullanıcıların hangi ekranları açtığı, hangi butona tıkladığı, hangi ekranı kapattığı gibi özelliklere dikkat edilmelidir. Bu analizlerde direkt olarak kullanıcının hangi başlıklarla ilgilendiği açığa çıkacaktır. Bu sırada ortaya çıkabilecek herhangi bir hata varsa bu hatanın öncesinde belirlenerek çözüme ulaştırılması gerekmektedir. Belirlenen beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı kullanıcının site içerisinde geçirdiği zamana göre anlaşılacaktır. Kullanıcı uzun bir zaman sitenizde geziniyorsa bu hedefinize ulaştığınız anlamına gelecektir. Arayüzlerde kullanıcı karmaşıklıktan hoşlanmaz ve siteyi kısa süre içerisinde terk edebilir. Bu durumda arayüzlerde değişiklikler yapılması gerekir.
UI kavramı aslında UX kavramı ile bir bütün gibidir. UX web tasarımı kullanıcının deneyimini kapsar. Ancak UI tasarımınız ne kadar iyiyse UX de o kadar iyi bir şekilde gelişir. Kullanıcının siteyi rahat kullanıp kullanamaması sitenin görsel tasarımıyla yakından ilgilidir. Ancak sitenin hızı ve alt yapısı UX tasarımı daha yakından ilgilendiren bir durumdur. UX tasarım yapılırken hız detayına çok dikkat edilir. Bu iki tasarım da birbirinden ayrı düşünülemez. Web tasarımcılar bu tasarımları birlikte yaparak çok daha güçlü tasarımları ortaya çıkarır. Sadece birini düşünüp geliştirmek tasarımda başarısız sonuçlar almanıza neden olacaktır. Web tasarımında eşsiz başarılar için iki tasarıma da özen gösterin.