
Web tasarımı noktasında “UX tasarım nedir?” sorusu geniş bir yanıt bulmaktadır. Bu konuda web tasarımcılar çok farklı tasarımlar gerçekleştirebilmektedir. UX tasarım, kelime anlamı olarak user experience kelimelerinin baş harfinden gelir. Anlamı ise kullanıcı deneyimidir. Site içerisinde kullanıcıların etkileşime geçtiği alanlarda yaşadıklarının tamamı ux tasarım kapsamına girmektedir. Bu doğrultuda web tasarımcılar kaliteli bir etkileşim ortamı kurma çabası içerisine girer. Bu sayede kullanıcılar site içerisinde daha uzun vakit geçirebilir.
UX tasarımı bir örnekle açıklamak gerekirse, bir ürünü mağazadan aldığımızı düşünelim. Bu ürünü kullandık ve kullandığımız sürece memnun kaldık, eğlendik. UX tasarım da site içerisinde kullanıcılara aynı deneyimi yaşatmak hedefindedir. Kullanıcılar sitede dolaşırken iyi vakit geçirmelidir ve keyif almalıdır. Bu sayede site içerisinde daha uzun kalmak isteyen kullanıcılar, siteyi hedefine taşımış olurlar. Özellikle e-ticaret siteleri aldığı ziyaretçiler sayesinde satış rakamlarını arttırabilir. Ziyaretçilerin kolay sipariş oluşturabilmeleri UX tasarım kapsamına girer.
UX Tasarım Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Web tasarımcılar UX tasarım yaparken, kendisini kullanıcının yerine koyarak empati yapmalıdır. Bu sayede kullanıcının neye ihtiyacı olduğu öngörülebilecektir. Bunun yanında kullanıcıların hangi sayfalarda daha çok dolaştığı, hangi butonlara bastığı analiz edilerek belli sonuçlara ulaşılabilir. Analizler kullanıcı deneyimi açısından büyük ipuçları vermektedir. Bu ipuçlarını kullanarak sitenin geleceği hakkında çeşitli tasarımlar düşünülebilir. Bu yöntemle tasarımına başlanan sitenin ulaşmak istediği hedef de önemlidir.
Sitenin içeriğine göre oluşturulan sayfalar sitenin amacına hitap etmiyorsa kullanıcı deneyimi düşer. Bu da ziyaretçilerin siteyi terk etmesine neden olur. Sitenin içeriği amacıyla uymalı ve bu doğrultuda alt yapı çalışmaları yapılmalıdır. Bunun yanında kullanıcı deneyimini daha iyi anlayabilmek için deneme yanılma yöntemi uygulanabilir. Taslak tasarımlar oluşturularak site içerisinde dolaşılabilir. Bu sırada bir kullanıcının hangi butonlara basacağı öngörülerek, tahminler yapılabilir. Bu durum olası hataların d önüne geçmenizi sağlar. Web tasarımcılar mutlaka önce belli taslaklar oluşturarak denemeler yapar.
Site belli testlerden geçtikten sonra site sahibine sunulur. Site sahibiyle yapılan beyin fırtınaları da tasarım noktasında yardımcı olabilir. Çünkü site sahibi kendi sitesinde olması gereken özellikleri ifade edecektir. Bu işbirliği hedefe daha çabuk ulaştırır ve daha fazla ziyaretçi trafiğinin önünü açar. Yani ux tasarımda kullanıcının deneyimi temele alınır ve buna uygun şekilde harekete edilir. Kullanıcı nasıl sitede rahat hisseder? Nasıl daha hızlı dolaşır? Gibi sorularla çeşitli fikirler ortaya konar. Bu soruların cevabı teknolojinin gelişmesiyle farklı yanıtlar bulabilmektedir. Bunun için çağa ayak uyduran, yenilikçi web tasarımcılarıyla iletişime geçmek çok daha kısa sürede sonuçlar almanıza yardımcı olur.
UX ve UI Tasarım Arasındaki Bütünlük
UX tasarım uzmanları bir sitede olması gereken özellikleri bilir ve bu doğrultuda etkili sonuçlar sunar. Hem hızlı, hem pratik, hem de kaliteli bir sonuç almak isteyenler için çok faydalı olabilir. UX tasarımcılar bu işi yaparken UI tasarımı da yok sayamaz. UI tasarım web sitenin görünümündeki her detaydır. Bu detaylardaki renkler, içerikler kullanıcı deneyimine direkt olarak yansıyacağından her birini düşünmek durumundadır. Bu iki tasarım birbirinden bağımsız düşünülemez. Her ikisidi de birbirini tamamlayan tasarımlardır.
UI tasarım sitenin görünüşü ile ilgilenir ve şablonlar oluşturulur. Bu şablonları kullanan kullanıcının yaşadığı deneyim ise UX tasarım kapsamındadır. Ancak birbirleriyle ne kadar alakalı oldukları ortadadır. UI tasarım yapacak kişiler kullanıcının yaşayacağı deneyimi de düşünmektedir. Bu doğrultuda web tasarımcılar iki tasarımı da dikkatli bir şekilde tamamlar. Site sahiplerinin isteği doğrultusunda birçok farklı tasarım gerçekleşebilir.